
Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze
22 stycznia 2015, 11:36Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.

Jak mózg przystosowuje się do odtworzenia wzroku?
19 stycznia 2015, 13:12Bazując na przypadku kobiety, która od urodzenia bardzo słabo widziała i jako dorosła osoba przeszła przeszczep rogówki w prawym oku (wszczepiono jej keratoprotezę bostońską), naukowcy z Uniwersytetów w Montrealu i Trydencie mogli prześledzić, jak mózg przystosowuje się do sytuacji odtworzenia zmysłu.

Nurkując, ssaki morskie często doświadczają arytmii
16 stycznia 2015, 11:42Badając tresowane delfiny butlonose i dzikie foki Weddella, naukowcy zauważyli, że podczas nurkowania oba gatunki bardzo często doświadczają arytmii.

Obrzezanie zwiększa ryzyko zaburzeń ze spektrum autyzmu?
13 stycznia 2015, 12:26Badanie opublikowane na łamach Journal of the Royal Society of Medicine sugeruje, że bez względu na podłoże kulturowe obrzezani chłopcy są bardziej narażeni na wystąpienie przed 10. r.ż. zaburzeń ze spektrum autyzmu (ang. autism spectrum disorder, ASD). Szczególnie wysokie ryzyko stwierdzono dla autyzmu wczesnodziecięcego przed 5. r.ż.

Będzie śledztwo ws. eksperymentów na makakach?
31 grudnia 2014, 10:25Czterech członków Kongresu USA wystosowało do Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) list z wnioskiem o przeprowadzenie śledztwa w sprawie eksperymentów na makakach, jakie są dokonywanie w laboratorium NIH z Poolesville w stanie Maryland.

Estrogen pogarsza reakcje alergiczne u myszy
30 grudnia 2014, 11:10Estradiol zwiększa poziom i aktywność enzymu napędzającego anafilaksję. Odkrycia naukowców z Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) pomagają wyjaśnić, czemu u kobiet często występują poważniejsze reakcje alergiczne niż u mężczyzn. Uwypuklają też konieczność uwzględniania płci podczas projektowania eksperymentów na zwierzętach.

Mineralizacja pirytowa - wkład bakterii w powstanie skamieniałości zwierząt o miękkim ciele
23 grudnia 2014, 15:57Bakteryjny rozkład przypominających robaki bądź ukwiały Conotubus hemiannulatus, które żyły 542-550 mln lat temu, doprowadził do powstania pirytu. Minerał umożliwił zaś zachowanie trójwymiarowych skamieniałości. To bardzo istotne, zważywszy, że większość zapisu kopalnego stanowią kości i muszle, a o pierwszych formach życia, organizmach zbudowanych z miękkich tkanek, wiadomo niewiele.

Sztuczne przeciwciała ukierunkowują i stymulują komórki odpornościowe
19 grudnia 2014, 13:47Naukowcy z Uniwersytetu Yale stworzyli cząsteczki naśladujące przeciwciała SyAMs (od ang. synthetic antibody mimics), które łączą się zarówno z antygenami, jak i komórkami odpornościowymi.

Nieglutenowe białka pszenicy są celem odpowiedzi immunologicznej w celiakii
16 grudnia 2014, 13:26Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii odkryli, że poza glutenem, układy odpornościowe pacjentów z celiakią reagują również na specyficzne rodzaje nieglutenowych białek pszenicy.

Komórki odpornościowe mózgu reagują na tłuszcze w diecie
15 grudnia 2014, 12:11Kiedy naukowcy podawali myszom pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe z mleka, dochodziło do eksplozji populacyjnej mikrogleju w podwzgórzu, a więc regionie odpowiedzialnym m.in. za kontrolę głodu.